Maltodekstrin je kompleksni ugljikohidrat koji se dobiva iz kukuruza, riže ili krumpirovog škroba. Njegov molekularni lanac je kraći nego kod drugih kompleksnih ugljikohidrata. Sastoji se od slabo povezanih molekula glukoza, i kao glukoza maltodekstrin se absorbira direktno kroz želudac. Podiže šećer u krvi i nivo insulina kao dekstroza.
Prije nego što se maltodekstrin može iskoristiti mora predhodno proći kroz jetru kako bi se vezana glukoza oslobodila. Ovako je brzina metabolisma manja i samim tim će pad nivoa šećera u krvi i insulina biti manji nego kod dekstroze. Nema potencijala za dobijanja masnih naslaga od konzumiranja maltodekstrina.
Primjena maltodekstrina u kuhinji – U domaćinstvu on je najpopularniji iz obitelji dekstrina. Kako se često koristi kao punilac mnogih umjetnih zaslađivača i drugih praškastih proizvoda (puding ili sl.), možemo ga smatrati ko stalnog pratioca svakodnevne prehrane. Po slatkoći je veoma sličan običnom šećeru pa se često koristi za zaslađivanje čajeva, kafe i drugih napitaka. Pored ovog može se koristiti za dobijanje gustine umaka ili prejeva za salate.
50 g preparata pomiješati sa 250-300 ml hladne vode i piti prije i tijekom treninga.