Kako da odabereš idealan proteinski prah za sebe

Na tržištu postoje stotine proteinskih dodataka prehrani različitog porijekla i namjene. Pitanje je kako u moru proizvoda prepoznati onaj pravi koji će zadovoljiti sve tvoje zahtjeve, ciljeve, pa čak i određena etička uvjerenja.

Zašto je važno unositi proteine

Proteini su osnovni makronutrijenti u našoj prehrani (uz masti i ugljikohidrate) koji predstavljaju bitne esencijalne gradivne materijale svakog tkiva i organa u organizmu (50% svake stanice čine proteini). Dio su svih naših mišića, kostiju, kože i odgovorni su za njihovu regeneraciju, čvrstoću, elastičnost i pravilno funkcioniranje. 

Osobe koje unose dovoljnu količinu proteina imaju jači imunitet, manje su podložne virusima i prehladama, brže se oporavljaju od napornih treninga i sportskih ozljeda (stanice tkiva i kostiju se brže regeneriraju), imaju višak energije (dobivaju više mišićne mase i mišićnog tonusa) , lakše kontroliraju svoju tjelesnu težinu jer se češće osjećaju sitima kada konzumiraju visokoproteinske namirnice, poput jaja, mesa, mliječnih proizvoda, orašastih plodova...

 Osim u hrani, proteini se nalaze i u obliku suplemenata, a svakako jedan od najpopularnijih je whey protein, koji je jedan od najpopularnijih suplemenata, posebno među profesionalnim sportašima i aktivnim vježbačima.

 

Prednosti whey proteina u usporedbi s krutom hranom

Whey protein probavlja se brže od krute hrane i stoga je izvrstan izbor za vježbače, koji trebaju brzo unijeti proteine ​​potrebne za izgradnju mišićne mase, a u isto vrijeme izbjegavati tešku hranu nakon treninga. S druge strane, pogodan je i za osobe koje žele održavati uravnoteženu prehranu i unositi odgovarajuću dnevnu dozu proteina, ali nemaju previše vremena za pripremu hrane. Lako se priprema jer se miješa u vodi ili mlijeku, a može se dodati i kod pripreme brzih i jednostavnih recepata.

Osnovna podjela proteina

Postoji nekoliko osnovnih podjela proteinskih suplemenata, a osnovna se tiče samog porijekla proteina, na temelju čega ih dijelimo na biljne i životinjske.

Najprodavaniji proteini su oni životinjskog podrijetla, prvenstveno oni dobiveni iz mlijeka i  mliječne sirutke, odnosno whey protein i kazein. Osim mliječnih proteina  u proteine životinjskog podrijetla spadaju i proteini  jaja te kolagen.

Whey protein -  apsolutno najpopularniji protein dobiven iz mliječne sirutke, koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, neophodne za potpuno funkcioniranje. Lako se probavlja, brzo apsorbira i regenerira mišiće nakon tjelesne aktivnosti. Idealan je za održavanje tjelesne težine, ali i za izgradnju mišića budući da ima izražen antikatabolički učinak (spriječava razgradnju mišića).

Kazein - Predstavlja protein dobiven iz kravljeg mlijeka, koji se oslobađa sporije od whey proteina. Kao i protein sirutke, kazein također sadrži sve esencijalne aminokiseline. Za razliku od sirutke, kazein se sporo razgrađuje, zbog čega ga je preporučljivo koristiti prije spavanja. Budući da se sporo probavlja, idealan je za suzbijanje apetita.

Protein jaja - Proteini jaja oslobađaju se sporije od sirutke, ali puno brže od kazeina. Riječ je o kompletnom proteinu koji ima jednu od najvećih vrijednosti iskoristivosti proteina (čak 93%), veću od mlijeka.

Kolagen - Kolagen se dobiva iz vezivnog tkiva ribe, krave, svinje ili peradi. Štiti i jača mišiće i kosti, regulira rad crijeva, a također je saveznik  i mladolikog izgleda jer utječe na regeneraciju i jačanje kose, kože i noktiju. 

S druge strane, kada govorimo o proteinima biljnog podrijetla, obično mislimo na proteine ​​iz graška, soje, konoplje i riže.

Za razliku od proteina životinjskog podrijetla, ovi proteini ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, ali su izvrsna zamjena za vježbače koji ne podnose laktozu. Proteini iz graška i riže, osim što se lako, ali sporo probavljaju (što je izuzetno pogodno za regulaciju tjelesne težine), imaju i izrazita hipoalergena svojstva. Ne sadrže gluten niti druge potencijalne alergene.

 

Kako da odabereš idealan proteinski prah za sebe

Odabir proteinskog praha ovisit će o mnogim čimbenicima: pored osnovnih etičkih uvjerenja i vrste prehrane koju prakticirate, pri odabiru proteina treba voditi računa i o njegovoj kvaliteti, ali i vlastitim ciljevima. Važan čimbenik pri donošenju odluke je i intolerancija ili preosjetljivost na određene namirnice.

U nastavku vam donosimo nekoliko osnovnih savjeta kojima biste se trebali voditi pri odabiru idealnog proteinskog praha za sebe:

  1. Za rast mišića odaberite proteinski prah visoke biološke vrijednosti – najbolji izbor su proteini sirutke.
  2. Ukoliko aktivno trenirate nemojte izostaviti  i kolagen koji pomaže u stimuliranju rasta mišića.
  3. Ako imate alergiju ili intoleranciju na mliječne proizvode, proteini koji su najbolja alternativa mliječnim proteinima su proteini iz jaja.
  4. Ako imate problema s laktozom i probavom, a želite iskoristiti sve blagodati proteina sirutke“ Whey protein Isolate “ je pravi izbor za vas. Riječ je o proteinu dobivenom iz sirutke koja se podvrgava dužoj obradi kojom se dodatno uklanjaju laktoza, masnoće i gluten, čime se dobivaju proteini najveće čistoće i kvalitete.
  1. Ako ste vegetarijanac ili vegan, birajte proteine biljnog podrijetla s visokom vrijednošću proteina koji će zadovoljiti potrebnu dnevnu dozu proteina, poput sojinih, rižinih ili proteina graška.

Na samom kraju, protein koji odaberete treba odgovarati tvojem ukusu, odnosno uživaš ​​u njegovom konzumiranju, a ne na silu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, danas postoje brojni okusi koje možete jednostavno kombinirati i prakticirati u svojoj prehrani i pripremi najrazličitijih recepata.

Istraži bogatu ponudu okusa Maximalium Whey proteina: