Razlika između Whey i Genesys proteina

Tema o proteinima sve je prisutnija i raširenija, ne samo među sportašima. Razlog su promjene u načinu života, razvoj tehnologije i, što je najvažnije, sve lošija kvaliteta hrane. Proteini u obliku sportskih dodataka pojavljuju se kao biljni, sirutkin (whey) ili mješavina ove dvije ili više vrsta proteina (goveđi, mliječni...).

Maximalium u ponudi ima Genesys (mješavinu biljnih proteina + protein iz sirutke) i čisti whey protein (iz sirutke). Želimo objasniti razlike između ova dva najpopularnija proteina, kao i kome su namijenjeni. Krenimo od početka.

Zašto uopće unosimo proteine

Proteini spadaju u grupu makronutrijenata, odnosno najvažnijih nutrijenata. Aminokiseline koje dobijemo  iz proteina sudjeluju u mnogim procesima u našem tijelu, kao i u izgradnji i oporavku mišića.

Neke aminokiseline naše tijelo proizvodi, često u nedovoljnim količinama, a 9 esencijalnih (one koje ne proizvodimo) moramo unijeti kroz hranu. Nalaze se najviše u mesu, mliječnim proizvodima, ribi, žitaricama, mahunarkama, povrću, voću, itd. Ali, nisu svi proteini jednaki, kako po aminokiselinama koje sadrže, tako i po brzini apsorpcije.

Whey vs Genesys

Iako na prvi pogled nema velike razlike, mi ćemo ovdje navesti 4 najvažnije:

  1. Sastav
  2. Izvor proteina
  3. Cijena
  4. Okus

Postoje i druge razlike koje su manje bitne i ovom prilikom ih nećemo razmatrati. U nastavku ćemo dublje analizirati oba proizvoda i pomoći ti da izabereš onaj koji je savršen za tebe.

Razlike u sastavu

Whey i Genesys se razlikuju u koncentraciji proteina, energetskoj vrijednosti, količini masti, šećera, soli, itd. Whey protein, u odnosu na Genesys, sadrži nešto više kalorija, masti, ugljikohidrata, soli i nešto manje proteina. Iako izgleda da Genesys prednjači po mnogim stvarima u odnosu na Whey, treba imati na umu i podrijetlo proteina koje proizvodi sadrže.

Izvor proteina

Whey protein, koji se dobiva preradom sirutke, spada u najkvalitetnije proteine, kako po omjeru aminokiselina koje sadrži, tako i po brzini  njihove apsorpcije  u organizmu. Genesys protein sadrži mješavinu izolata proteina soje i proteina iz sirutke. Protein koji se dobiva iz soje kvalificira se kao visokokvalitetni protein, koji sadrži sve potrebne aminokiseline.Međutim , sadrži nižu  koncentraciju esencijalnih (EAA) i aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) u usporedbi sa Whey-em.

Određena istraživanja dokazuju da razlike izmeđuproteina iz sirutke  i proteina od soje ne utječu i značajno na rezultate kod muškaraca i žena koji redovito vježbaju. Koncentrat proteina sirutke nalazi se u Genesys-u i služi za njegovo obogaćivanje esencijalnim i BCAA aminokiselinama.

Cijena

Podrijetlo proteina ima najveći utjecaj na cijenu konačnog proizvoda. Proizvodnja proteina soje  jeftinija je od početka do kraja procesa u usporedbi saproteinom sirutke. Sirovina od koje se proizvodi je također jeftinija i lako dostupna u usporedbi sa sirutkom. Sve to objašnjava pristupačnu cijenu Genesys proteina i nešto veću cijenu Whey-a proteina.

Okus

Iako su okusi različiti, najvažnije je znati da postoji značajna razlika u teksturi ova dva proteina. Shake koji ćeš napraviti od Genesys-a je puno gušći u usporedbi s whey-om i za one koji to vole, može biti prava poslastica.

Whey, je pak, laganog kremastog okusa, a dodatna prednost je veliki broj okusa u ponudi, koji se po potrebi mogu i kombinirati.

Zaključak

Ako imaš  ograničen budžet i pritom stvarno voliš gusti proteinski shake (svakako da se gustoća može korigirati količinom tekućine) Genesys je pravi izbor za tebe .Važna prednost je što je lako probavljiv. 

Ako želiš vrhunski okus i kremastu teksturu i konkretniji aminokiselinski sastav, onda je whey ipak bolji izbor. Ne zaboravi ni prednost široke palete različitih okusa Whey-a.

Oba proizvoda imaju svoje prednosti, ali u suštini ne možeš  pogriješiti. Ako si  neodlučan , ovaj će ti  popis sigurno pomoći da izabereš  pravi proizvod za sebe. U suprotnom, ne preostaje ti  ništa drugo nego da isprobaš  oba.