Zašto je suplementacija aminokiselina korisna tijekom treninga

Sigurno si već puno puta čuo kako vježbači u tvom okruženju pričaju o aminokiselinama, ali ti nije baš najjasan njihov učinak i kako  to one zapravo utječu na učinak tvog  treninga? 

Kako bismo riješili takve i slične nedoumice, za početak ćemo se upoznati sa samim  pojmom aminokiselina.

Šta su zapravo aminokiseline i zašto su toliko važne

Aminokiseline su, najjednostavnije rečeno, osnovni  gradivni elementi proteina, odnosno molekuli koje se kombiniraju  kako bi tvore proteine. Često se metaforički objašnjavaju kao gradivni elementi bez kojih naše tijelo ne bi moglo funkcionirati – kada se proteini probavljaju u našem tijelu ostaju aminokiseline koje obavljaju različite tjelesne funkcije, o kojima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Postoji ukupno 20 aminokiselina, od kojih je 11 neesencijalnih. To znači da ih naše tijelo proizvodi autonomno, dok postoji čak 9 esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne proizvodi prirodno, odnosno moraju se unositi hranom (najviše ih ima u mesu, jajima, žitaricama i mliječnim proizvodima), a posljednjih desetljeća mogu se pronaći I u obliku sportskih dodataka prehrani, upravo zato što imaju iznimnu ulogu u sportskim performansama i oporavku tijela.

Nedostatak  određenih aminokiselina može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući poremećaj rasta i razvoja, probleme sa kosom, kožom i noktima, probavnih tegoba, pada imuniteta, a također može utjecati na mentalne funkcije i depresiju.

Aminokiseline i trening

Aminokiseline se često pogrešno shvaćaju kao "čarobna pilula za mišićnu masu", no istina je da one igraju ključnu ulogu u zdravom funkcioniranju tijela, uključujući rast i obnovu mišića.

Neke od glavnih dobrobiti koje nam pružaju aminokiseline su:

  • Podrška  rastu mišića: Korištenje aminokiselina kroz suplementaciju će dovesti do povećanja mišićne mase, samo uz kvalitetnu prehranu i pravilan trening, jer se na taj način stvara potreba za rastom mišića, što će aminokiseline, u tom slučaju, podržati i pospješiti. Aminokiseline poput izoleucina, leucina i valina neophodne su za stvaranje novih mišićnih stanica i jačanje postojećih. Osim toga, leucin igra izuzetno važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.
  • Povećanje izdržljivosti: Ako tijelo nema dovoljno aminokiselina, to može utjecati na funkciju mišića i hormona, što može dovesti do smanjenja energije i povećanog umora.
  • Brži oporavak: Glutamin, s druge strane, ima svojstva koja podržavaju funkciju imunološkog sustava, što može pomoći u brzom oporavku od ozljeda i infekcija. Kreatin također ima važnu ulogu u oporavku tijela jer pomaže tijelu da brzo povrati izgubljenu energiju.
  • Regulacija hormona: Neke aminokiseline se koriste kao izvor sirovina za stvaranje hormona kao što su serotonin, adrenalin i tiroksin. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u kontroli raspoloženja, razine energije, metabolizma i još puno toga. Ako tijelo nema dovoljno određenih aminokiselina, može doći do poremećaja hormonske ravnoteže.
  • Podrška mentalnoj funkciji:Aminokiseline se koriste za proizvodnju neurotransmitera koji prenose informacije između stanica u mozgu. Održavanje zdrave ravnoteže aminokiselina može pomoći u jačanju mentalnih funkcija i koncentracije.

BCAA

Nekoliko aminokiselina, kao što su BCAA (aminokiseline razgranatog lanca), imaju posebne prednosti za sportaše jer sadrže esencijalne aminokiseline koje poboljšavaju učinak treninga i apsorbiraju se unutar samih mišića.

Njihova prednost je u tome što se vrlo brzo apsorbiraju (dok putem hrane njihova apsorpcija traje nekoliko sati), pa je njihov učinak trenutačan. Konzumiraju se brzo i jednostavno (pomiješaju s vodom i popiju), a dostupni su u različitim okusima ,koji dodatno osvježavaju i ugodno djeluju nakon napornog vježbanja.

Iako ovo nije dodatak najmjenjen za sagorijevanje masti, ipak može pomoći da izgubite višak kilograma. Djeluje tako što smanjuje razinu kortizola, tj. hormon stresa koji potiče skladištenje masti u tijelu.  Osim toga, djeluje na smanjenje želje za hranom, sprječavajući prekomjeran unos kalorija. Maximalium BCAA ima samo 19 kalorija po mjerici i 0 ugljikohidrata.

 

_____ . _____