Da li je whey protein siguran

Whey protein, kao i svi drugi proteini, sastoji se od aminokiselina, gradivnih blokova našeg tela. Ali da li je protein sirutke dobar za naše zdravlje? Proteine iz hrane organizam razlaže u aminokiseline i koristi ih u tjelesnim procesima. Suplementi na bazi sirutkinih (whey) proteina, dolazi u obliku praha koji se lako može rastvoriti u mlijeku ili vodi i mnogo brže dospjeti u tijelo u obliku koji je lakši za razgradnju. Ovaj popularan dodatak ishrani najviše je poznat kao najbolji način za izgradnju mišićne mase i obnovu mišića nakon treninga. Sirutka (eng. whey) je usputni proizvod kod proizvodnje sira i jedan je od najvažnijih izvora proteina mlijeka.

Sirutka se popularno smatra za dobar dodatak prilikom mršavljenja. Međutim, to je samo mit. Whey protein, nije je pomoć pri gubitku težine. Pravilnom upotrebom ona ispunjava potrebe za proteinima u tjelesnim procesima, čini da jedete manje ugljikohidrata, što na kraju rezultira popravkom mišića i njihovom izgradnjom. Sama činjenica da se konzumira manje ugljikohidrata ima značajnih efekata kod smanjenja tjelesne mase.


Koliko je siguran protein sirutke 

Whey protein dolazi iz mlijeka i zato ljudi koji su netolerantni na laktozu bi trebalo da ga izbjegavaju kako ne bi dobili alergiju. Whey protein je bogat izvor mnogih esencijalnih amino-kiselina poput leucina, izoleucina i valina. Ove amino-kiseline čine dio važnih graditelja mišića, tj. BCAA. Proteini sirutke su veoma hvaljeni i konzumiraju ih bodi-bilderi i sportisti dkako bi ispunili svoju povećanu potrebu za proteinima. Pored toga doprinose jačem imunom sistemu i sportskoj izdržljivosti. Zdravstvene koristi od sirutke uključuju borbu protiv stresa, povećavaju energiju i poboljšanju mentalno fokusa, osim što je lako probavljiv on brzo oporavlja mišiće nakon treninga.

Mnogi su zbunjeni zbog mnogih proteina dostupnih na tržištu – sirutke, soje i kazeina. Isto tako, koliko proteina sirutke je bezbedno je pitanje koje interesira mnoge. Svaki od ovih proteina ima svoje prednosti i svoj izvor. Iako i sirutka i kazein dolaze iz mlijeka, soja dolazi iz biljke. Kazein se obično uzima kao pomoć kod dugotrajanog oporavka, zbog sporog oslobađanja proteina kazein je idealan za konzumiranje prije odlaska u krevet. Sirutka, s druge strane, je idealna nadoknada nakon vježbanja za pomoć umornim mišićima i ubrzanju njihovog oporavka. Idealno, u roku od 30 minuta nakon treninga je najbolje vrijeme za konzumaciju proteini.

Sirutkini proteini su standardni sastojci u mnogim zamenama za obroke i šejkovima za mršavljenje. Međutim, sam protein sirutke ne može dovesti do gubitka težine. Kada se cjelokupna ishrana koja uključuje proteine, ugljikohidrata i masti izbalansira, whey protein pokazuje svoje efekte na optimalan način. Kada kombinirate proteinima bogate namirnice i trening, ono ima tendenciju u povećanju vašeg metabolizam i dovodi do toga da sagorijevate više kalorija prirodno.

Whey protein stvara osjećaj sitosti i prolongira osjećaj gladi. Dok osnovni izvor proteina treba da bude piletina, puretina, bjelanjak, jaja i riba, sirutkini proteini su odličan dodatak nakon vejžbanja. Stoga, neophodno je znati kada konzumirati whey protein.

Često pitanje je da li je bezbedno uzimati proteine? Sirutkini proteini su bezbedni za odrasle, ako se uzimaju u preporučenim dozama. Preporučljivo je da razgovara sa liječnikom ili nutricionistom priej početka bilo kojeg oblika dijete ili izmjene u režimu ishrane. Uvijek se treba rukovoditi preporučenim dozama i pratiti uputstva na proteinskim proizvodima. Višak unjetih proteina može da ometa rad bubrega, čineći da tijelo dehidrira kao i pokazuje neke neželjene efekte kod probave. Preteran unos proteina može izazvati umor, smanjiti apetit, žeđ, nadimanje i mučnina. Za pojedince koji su netolerantni na laktozu, oni treba da se odluče za whey izolat a ne whey koncentrat, jer izolati sadrže manje laktoze.

Uvek izabrati brendirane proizvode, mnogi brendovi dolaze u našu zemlju prelazeći granicu bez ikakve zdravstvene kontrole niti kontrole kvaliteta, pa tako postoje slučajevi da brendirani proteinski preparati bivaju razblaženi mlijevenim keksom i sl. Proverite listu sastojaka, čvrst var i sigurnosna folija na čepu su osiguravaju autentičnost proizvoda.

Da li je protein siguran tijekom trudnoće 

Prije uzimanja bilo kakvog proteinskog dodatka ili vježbanja za vrijeme trudnoće, posavetujte se sa liječnikom

Da li je protein siguran za djecu 

Mnoge formulacije zdravih napitaka sadrže sirutku pomješanu sa drugim sastojcima. Pošto je sirutka usputni proizvod sira, a njegov originalni izvor mlijeko, ona je bezbedna za djecu. Međutim, uvijek se posavetujte sa pedijatrom oko iznosa i formulacije koja se primenjuje kod djece.