6 prirodnih načina za povećanje testosterona

Starenje je prirodan proces koji sa sobom nosi mnoge promjene - jedna od njih je pad testosterona - glavnog muškog hormona, koji se počinje smanjivati ​​oko 30. godine života: studije pokazuju da čak 25% muškaraca nakon 30-te pati od nedostatka testosterona.

No, ti se procesi mogu i ubrzati, a mnogo mlađi ljudi susreću se i s hormonskom neravnotežom uzrokovanom raznim stresnim događajima iz okoline i lošom kvalitetom života - pušenje, loš san, stres, nekvalitetna prehrana, pretilost razlozi su koji u velikoj mjeri  mogu utjecati  na pad testosterona, a ujedno i navike koje treba promijeniti kao oblik prevencije i prirodnog načina vraćanja ravnoteže, a samim tim i ravnoteže ovog spolnog hormona. 

 

Zašto je testosteron važan

Testosteron je, kao što smo već rekli, spolni hormon – a njegova primarna uloga je normalna seksualna aktivnost. Iako ga većinom povezujemo s muškarcima, ovaj hormon (iako u znatno manjoj količini) proizvodi i žensko tijelo. Osim što utječe na seksualnost oba spola, hormon je vrlo važan za opće stanje organizma, te prevenciju raznih bolesti – depresije, kardiovaskularnih bolesti, bolova u zglobovima i mišićima, slabog raspoloženja... 

Od iznimne je važnosti za sportaše i vježbače, jer utječe na mišićnu masu, održavanje čvrstoće kostiju i zglobova te na snagu i performanse u teretani i na terenu.

Koji su simptomi pada testosterona

Simptomi pada testosterona mogu biti različiti: gubitak kose i ćelavost; smanjen libido i erektilna disfunkcija, depresija, pad energije, promjene raspoloženja, pretilost, opuštena koža i mišići.

 

No, promjenom loših navika i usvajanjem sljedećih savjeta možete uvelike prevladati te probleme i time postići svoj maksimum na svakom polju! Evo kako osigurati optimalnu razinu testosterona. 

  1. URAVNOTEŽENA PREHRANA

Prakticiranje različitih dijeta i prejedanje mogu utjecati na pad testosterona. Uravnotežena prehrana koja sadrži sve zdrave makronutrijente (cjelovite namirnice iz prirode) u kombinaciji s mineralima i vitaminima poput cinka, magnezija, selena i vitamina D može imati izvanredan učinak na povećanje testosterona i općeg stanja organizma.

Nastojte da vaša hrana bude raznovrsna i bogata proteinima - mesom, ribom, jajima,integralne  žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi (jogurt, kefir), a unos ugljikohidrata i zdravih masnoća umjeren, ali nikako izostavljen. Također, konzumirajte voće i povrće, posebno: orašaste plodove, avokado, rižu, špinat, brokulu.

 

 

  1. REDUCIRAJTE STRES

Glavni krivac za pad testosterona, je bez premca stres. Kada smo pod stresom, naše tijelo luči hormon kortizol koji blokira djelovanje testosterona, a radi po obrnutom principu – što je razina kortizola veća, to je razina testosterona  niži i obrnuto. Zato je važno izbjegavati stresne utjecaje kao što su pušenje, alkohol, jednolična industrijska hrana, ali i primijeniti neke od tehnika koje će vratiti vaše tijelo u stanje ravnoteže, kao što su - meditacija, joga, boravak u prirodi, druženje s prijateljima, šetnja, smijeh, glazba...

 

 

  1. INTEZIVNIJE TRENIRAJTE

Trening je gotovo jednako važan kao i smanjenje stresa i izravno je povezan s tim, jer tijekom treninga lučimo hormon endorfin koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

Utvrđeno je da intenzivni treninzi snage poput treninga otpora (čučnjevi, mrtvo dizanje) daju najbolje rezultate te da u kombinaciji s kratkim treninzima visokog intenziteta (HIIT) maksimalno utječu na razinu ovog spolnog hormona: što je zahtjevnija vježba, veći je metabolički stres za tijelo, a rezultat je lučenje testosterona.

 

  1. SPAVAJTE DUŽE

Većina testosterona koji se oslobađa tijekom dana zapravo se događa noću tijekom spavanja i to s dobrim razlogom. Kada je naš organizam u fazi sna i kada je prostor mračan, naše tijelo dobiva "poruku" da je vrijeme da “oslobađa” melanin, a da prestane da "oslobađa" kortizol. Na taj način naše tijelo neometano luči testosteron, a sa svakim kvalitetnijim satom sna proporcionalno raste i postotak ovog hormona.

 

  1. BORAVITE NA SUNCU

 Vitamin D jedan je od glavnih vitamina koji pospješuju proizvodnju testosterona, a svakodnevno izlaganje sunčevoj svjetlosti najprirodniji je i najzdraviji način njegove nadoknade u tijelu. Odaberite doba dana kada je sunce “zdravo”. Ako je vrijeme oblačno ili je u tijeku zimska sezona, a sunca ima malo manje, tu su i suplementi vitamina D s kojima možete zadovoljiti potrebne dnevne količine ovog vitamina.

  1. KORISTITE ODGOVARAJUĆU SUPLEMENTACIJU

 Jedan od najpouzdanijih prirodnih dodataka koji doprinose rastu muških spolnih hormona je Tribulus Terrestris. Riječ je o dodatku prehrani u tabletama, nesteroidnom pripravku biljnog podrijetla koji prirodno pokreće proizvodnju testosterona u tijelu.

Tribulus Terrestris potiče tijelo na proizvodnju testosterona na prirodan način, bez štetnih posljedica. Povećava libido, podiže raspoloženje, a popularan je među sportašima zbog svog ergogenog učinka i sposobnosti povećanja mišićne mase i snage.

_______ . _______