Tribulus Terrestris – upotreba, iskustva i nuspojave

Tribulus porijeklo

Tribulus terrestris (Babin zub) je jednogodišnja zeljasta biljka iz obitelji Zygophyllaceae. Rasprostranjena je u sušnim i suptropskim predjelima južne Evrope (i na Balkanu), Azije i Sjeverne Amerike. U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini Tribulus terrestris se smatra za stimulans muškog spolnog nagona. Tijekom poslednje decenije, u ekstraktu ploda tribulusa  pronađeni su steroidni saponini.

Preparati sa ekstraktom Tribulus terrestris variraju u sastavu u ovisnosti od toga koji su dijelovi biljke upotrebljeni, kao i u kom je periodu biljka ubrana, ali smatra se da je jedan od glavnih aktivnih sastojaka saponin protodioscin. Od 1970-tih godina, sovjetski bodibilderi su promovirali upotrebu i na Zapadu.

Tribulus sastav

Kemijski sastav ove biljke ogleda se u visokom sadržaju saponina. Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja. Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući prostotak slobodnog hormona kod muškaraca. Biljka je bogata polisaharidima kao i sterolima – sitosterol, kampesterol. Takođe ima tanina, vitamina C i kalijumovih soli. U lišću mogu se naći  askorbinska kiselina, kalcijum, željezo, fosfor i proteini.

Istraživanja pokazuju da steroidni saponini u biljci Tribulus terrestris imaju potencijalni utjecaj na cijeli imuno sustav u ljudskom tijelu – zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim efektima. Usled ovih efekta, smatra se da Tribulus terrestris može biti primenjivan i interno i eksterno za lečenje herpesa i virusnih infekcija kao što je influenca i prehlada. Osim muškaraca i žene mogu imati velike koristi od uzimanja tribulusa, klinički studije su pokazale da žene koje uzimaju tribulus imaju manje hormonskih disbalansa u menopauzi.

 

Tribulus efekti

1.Povećava nivo muškog spolnog hormona na prirodan način

Tribulus terrestris povećava nivo hormona u organizmu ali stimulišući organizam da ga sam proizvodi na prirodan način. Bez štetnih posljedica i bez stvaranja navika.

Njegova odlika je u jačanju organizma i utjecaju na povećanje mišićne mase uz vježbanje što ga čini  korisnim za sportiste a naročito bildere kod kojih je uvećanje mišićne mase i do 6 puta brže kod osoba koje ga koriste u odnosu prema osobama koje ga ne uzimaju.

Muški hormon podstiče sintezu proteina i nakupljanja dušika u mišićima, a to su procesi koji sportistima omogućavaju razvoj nove mišićne mase i snage, kao i brzi oporavak nakon intenzivnih treninga.

Dakle to je bezopasna, prirodna, biljna alternative umjetnim steroidnim medikamentima bez štetnih pojava i efekta i bez izazivanja ovisnosti.

2.Povećanje libida i erektilna disfunkcija – impotencija

Tribulus terrestris (babin zub) se kao lijek i afrodizijak tradicionalno koristi od stare Grčke, preko indijske i kineske narodne medicine. Povećavajući cirkulaciju kao i sposobnost pospešivanja proizvodnje muškog hormona u organizmu čini ga prirodnim afrodizijakom bez potrebe za uzimanjem sintetskih lijekova. Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin, su supstance koje se nalaze u biljki, stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja.

Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući postotak slobodnog hormona kod muškaraca, poboljšavaju seksualne performanse, podiže seksualnu energiju i snagu. On nema brzo, trenutno delovanje. Potrebno ga je uzimati u dužem vremenskom periodu kada iz dana u dan podiže funkcije organizma. Već za nekoliko dana od početka uzimanja može se očekivati poboljšanje i produženje erektilne funkcije. 

Povećan nivo glavnog muškog spolnog hormona dovodi do povećane produkcije spermatozoida i njihovu bolju pokretljivosti što se odražava na bolju oplodnju. Zbog toga se koristi u liječenju muške neplodnosti.

3.Snižava kolesterol

Tribulus ima svojstvo da čisti naslage u krvnim sudovima, regulira i snižava nivo kolesterola u krvi.

4.Antioksidant

Jedna manje poznata odlika i dodatni benefit uzimanja Tribulus Terrestrisa je mogućnost povećanju produkcije i aktivnost antioksidanata u tijelu.

5.Menopauza

Tribulus terrestris (babin zub) ako se uzima u menopauzi (klimakterijumu) može smanjiti valunge (toplotne valove), znojenje, nesanicu, depresije i anksioznost. Nivo hormona se blago povišava ali ne u toj mjeri da dovede do neželjenih efekata. Takodje dolazi do lučenja estrogena. Dovodi do redukcija masti u organizmu, povećava snagu, smanjenju tjelesne mase bez zadržavanja vode. 

Mogućnost balansiranja ženskih hormona čini ovu biljku potencijalno korisnom kod predmenstrualnog i menopauzalnog sindroma.

Tribulus upotreba

Uobičajene doze se razlikuju u ovisnosti od postotka saponina, ali mogu se kretati od 90 mg ekstrakta do 1500 mg ekstrakta dnevno. Ako se ne koriste koncentrirani ekstrakti, onda su tradicionalne doze oko 5-6 g praha korjena ili 2-3 g ploda tribulusa dnevno. U Australiji, preparati tribulusa sadrže ekstrakte i ploda i korjena biljke, standardizovane na sadržaj saponina. Pošto nema kliničkih studija, proizvođači preporučuju dozu od 2–30 g/dnevno. Ukoliko se koristi list tribulusa, preporučuje se 750–1500 mg ekstrakta dnevno.

Upozorenje: Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Ne preporučuje se djeci, osobama sa srčanim oboljenjima ili hipertenzijom, trudnicama i dojiljama. Proizvod ne trebaju uzimati osobe koje koriste bilo kakve lijekove. Prije upotrebe posavjetovati se sa lječnikom / nuticionistom.