5 odgovora na pitanje zašto je whey protein koristan

U ovom blogu pokušat ćemo objasniti da whey protein (čisti protein u prahu od sirutke) nije "kemija" ili neki umjetni prah koji se prodaje ljudima i koji je štetan za zdravlje.

Naprotiv, u sljedećim rečenicama navodimo 5 najznačajnijih prednosti whey proteina i razloge zašto se tako široko primjenjuje u redovnoj prehrani bodybuildera, profesionalnih sportaša, ali sve više i rekreativaca. Nije neuobičajeno da liječnici prepisuju ovaj suplement svojim pacijentima.

Pa da vidimo o čemu se radi.

1.Whey je odličan izvor visokokvalitetnih proteina!

Sadrži sve esencijalne aminokiseline, lako se probavlja i brže apsorbira u usporedbi s drugim vrstama proteina, što može biti presudno kada se uzima kao obrok nakon treninga.

Uz sve navedeno, whey osigurava  i veći postotak apsorpcije u odnosu na druge izvore proteina.

Danas, zbog masovne proizvodnje, pileće meso i jaja imaju sve manji postotak proteina, zbog neaktivnosti onih životinja koje život provode u kavezima, kao i zbog prehrane koje u prirodi više nema kao prije.

S druge strane, uz whey proitein, po vrlo pristupačnoj cijeni, dobivate nutritivno bogat obrok, koji možete ponijeti sa sobom i konzumirati kad god vam odgovara.

Ove kvalitete ga čine jednim od najboljih izvora proteina.

 

2.Whey protein potiče rast mišića!

Nedostatak tjelesne aktivnosti i starenje dovode do razgradnje mišića, usporavanja metabolizma i posljedično povećanja masnih naslaga.

Prehrana bogata proteinima može zaustaviti, pa čak i preokrenuti ovaj proces.

Kako bismo izazvali hipertrofiju (izgradnju mišića), našem tijelu su potrebne aminokiseline razgranatog lanca, a kralj među njima je leucin..

 Leucin je najanaboličnija aminokiselina, odnosno najviše potiče rast mišića, a često ga ne unosimo dovoljno. Whey protein je sadrži u svom sastavu u točnim omjerima neophodim za povećanje sinteze proteina te predstavlja odličan  izvor ove „kraljevske“ aminokiseline.

3.Odličan je kao dodatak za mršavljenje!

Proteini mogu biti odličan saveznik u borbi protiv masnih naslaga.

Prvo, protein sirutke pruža izuzetnu sitost, što može pomoći u smanjenju gladi i kontroli apetita. To čine tako što smanjuju lučenje grelina, hormona koji izaziva glad.

Drugo, do 30% kalorija unesenih iz proteina sagorijeva se tijekom njihove probave, a to je najbliže ubrzanju metabolizma koje svi žele.

To znači da možete konzumirati do 30% više hrane svaki dan, a da se ne udebljate!

I treće, što više mišića imate, to će vam biti brži metabolizam, a upravo protein sirutke sprječava razgradnju mišića tijekom dijeta.

Kao da sve navedeno nije dovoljno, dodavanje proteina u vašu prehranu može smanjiti postotak triglicerida i LDL-a, poznatog kao loš kolesterol.

 

4.Proteini sirutke smanjuju upalne procese i jačaju imunitet!

Kronična upala može biti faktor rizika za mnoge bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija visokih doza suplemenata- proteina sirutke značajno smanjuje C-reaktivni protein (CRP), ključni pokazatelj upale u tijelu.

 Antioksidansi su tvari koje su ključne za smanjenje oksidativnog stresa i smanjenje rizika od raznih bolesti.

Jedan od najvažnijih antioksidansa- glutation, tijelo samo proizvodi. Ali proizvodnja glutationa ovisi o količini aminokiselina u tijelu (kao što je cistein), koje su često ograničene. Upravo whey protein nudi zamjenu za te aminokiseline i tako pridonosi jačanju imuniteta organizma.

5.Redovno konzumiranje whey proteina može smanjiti visoki krvni tlak i šećer u krvi!

Hipertenzija - visoki krvni tlak jedan je od vodećih čimbenika rizika za srčane bolesti.

Konzumacija mliječnih proizvoda podrazumijeva i unos bioaktivnih peptida, tzv inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE-inhibitori)..

Riječ je o složenom nazivu za lijekove koji smanjuju arterijski otpor i povećavaju venski kapacitet, a upravo takav učinak nudi  i priroda – u sastavu proteina sirutke.

S druge strane, inzulinska rezistencija (koju danas nažalost mnogi ljudi imaju) dovodi do predijabetesa, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih bolesti. 

Prema novom istraživanju, dodavanjem  whey proteina može se normalizirati izlučivanje šećera, najvjerojatnije stimuliranjem hormona inkretina koji mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.