Top 3 najbolja suplementa za mršavljenje

Gubitak kilograma jedan je od najčešćih razloga zašto većina ljudi počinje vježbati. Međutim, iako vježbanje može biti vrlo učinkovito, mnogi se vježbači suočavaju s problemima tijekom ovog procesa. Primjerice, često se događa da kilogrami stagniraju, bez obzira koliko intenzivno vježbali ili se pridržavali zdrave prehrane.

Također, neki se vježbači suočavaju s izazovima poput nedovoljne motivacije, nedostatka energije i stalne gladi. Svi ti čimbenici mogu dovesti do frustracija i odustajanja, no uz pravilan trening, prehranu i adekvatnu suplementaciju vježbači mogu prebroditi te krize i postići željene rezultate.

Bez obzira jesi li iskusni sportaš ili se tek planiraš upustiti u takvu fitness avanturu, ova lista  dodataka prehrani za mršavljenje savršena je za tebe!

1.    WHEY PROTEIN

Whey protein je popularan dodatak dobiven iz sirutke i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne za izgradnju mišića i oporavak nakon treninga. Ovaj protein pomaže u održavanju mišićne mase, a mišići su vrlo važni kada je riječ o sagorijevanju kalorija i gubitku masnog tkiva.

Što više mišića imaš, tvoje tijelo brže sagorijeva kalorije, čak i kada miruješ.

Osim toga, proteinskim shakeom možeš zamijeniti obrok (najbolje večeru) i pritom dobiješ osjećaj sitosti , a uneseš minimalno kalorija.

Whey protein ti može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što je ključno za kontrolu tjelesne težine - prejedanje hranom s visokim udjelom šećera i masnoćama jedan je od glavnih uzroka prekomjerne tjelesne težine.

Konačno, whey protein  pomaže  u ubrzanju metabolizam, što znači da će tvoje tijelo sagorjeti više kalorija. Tijekom tog procesa povećava se termogeneza u tijelu – proizvodnja topline, što dodatno povećava potrošnju kalorija.

2.    BCAA

BCAA ili aminokiseline razgranatog lanca esencijalne su aminokiseline neophodne za izgradnju mišića i oporavak nakon treninga. Tri glavne esencijalne aminokiseline su leucin, izoleucin i valin, koje čine oko 35% mišićnih proteina u tijelu.

BCAA ulaze u sintezu proteina u mišićima, što pomaže spriječiti razgradnju mišića tijekom treninga i smanjiti katabolički učinak. Također, BCAA pomažu u povećanju razine serotonina u mozgu, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj umora i stresa.Drugo, BCAA pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, čime se sprječavaju nagli skokovi i padovi šećera i smanjuju žudnju za slatkom i masnom hranom.

Konačno, BCAA može pomoći u smanjenju umora i boli nakon treninga, što ti omogućava da treniraš intenzivnije i dulje, a samim tim ti  jamči veću potrošnju kalorija i doprinosi gubitku težine.

Šta je bolje BCAA ili Whey protein

Ukratko, iako oba suplementa  doprinose mršavljenju, BCAA se obično smatraju boljim izborom jer se apsorbiraju brže od proteina i ne sadrže dodatne kalorije.

3.    L CARNITINE

L-karnitin je aminokiselina koja ima važnu ulogu u prijenosu masti u mišićne stanice, gdje se  one mogu koristiti za proizvodnju energije.   Kao dodatak prehrani, L-karnitin se često koristi za mršavljenje i poboljšanje sportskih rezultata. Pomaže u smanjenju tjelesnih masti tako da  pretvara masne kiseline u energiju - kada tijelo ima dovoljno L-karnitina,  on pomaže u transportu masnih kiselina u mitohondrije, gdje se mogu sagorijeti  za energiju. To znači da L-karnitin pomaže tijelu da koristi masti kao izvor energije.

L-karnitin također doprinosi poboljšanju sportskih performansi smanjenjem umora i povećanjem izdržljivosti tijekom treninga. Kada se koristi prije vježbanja, L-karnitin može povećati unos kisika u mišiće, što omogućuje mišićima da koriste više masnih kiselina kao izvor energije, čime se štedi glikogen i smanjuje umor tijekom vježbanja.

Ukratko, L-karnitin ti može pomoći u smanjenju tjelesne masnoće i poboljšanju izdržljivosti, ali nema izravnih učinaka na rast mišića, dok BCAA i whey protein izravno utječu na povećanje mišićne mase i smanjuju rizik od gubitka iste tijekom  procesa mršavljenja. To znači da će izbor u vnajvećoj mjeri ovisiti o tvojim individualnim ciljevima i potrebama, a najčešće će to biti kombinacija dva ili više suplemenata.*

*Mišljenje i savjet kvalificiranog liječnika ili nutricioniste uvijek se preporuča prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani za mršavljenje ili bilo kojih drugih dodataka prehrani. Osim što će procijeniti tvoje individualne potrebe i preporučiti najbolju opciju za tebe, uzet će u obzir i tvoje zdravstveno stanje, kao i eventualnu terapiju (lijekove i dodatke prehrani) ukoliko je uzimaš.

Ne zaboravi da suplemente trebas kombinirati sa zdravom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.