Koristiti gainer ili whey, šta je razlika između njih

Whey protein

Ukratko, proteini sirutke se dobijaju kao usputni produkt u preradi mlijeka tj. prilikom proizvodnje sira. Zapravo, sirutkini proteini su najčistiji oblik proteina koji imamo na raspolaganju. Lako se probavljaju i bivaju brzo oslobođeni u krvotok.

Suplementi na bazi proteina sirutke obično sadrže svega nekoliko grama ugljikohidrata i masti. Na osnovu sadržaja proteina, proteini sirutke su razvrstani u slijedeće kategorije:

whey protein izolat (> 90% proteina)

whey protein koncentrat (> 80% proteina)

whey protein mješavine (70 – 80 % proteina)

Zašto koristiti whey protein

Protein sirutke je suplement koji je testiran tijekom dugog perioda i kojeg koriste ne samo bodibilderi i sportisti, već i prosječni posetioci teretana koji samo žele ostati zdravi. Suplementacija pomaže da se ostvare potencijali svakog ko ih konzumira. Ubrzava širenje mišića i povećava njihovu izdržljivost.

Isto tako, pomaže prosječnim posjetiocima teretana da smanje težinu i brže sagorijevaju masti tako što poboljšava sitost. Osim toga, proteini takođe djeluju kao izvor energije.

 

Gainer

Gaineri ili preparati za dobijanje mase su dodaci koji se zasnivaju na proteinima, ali u kombinaciji sa visoko kvalitetnim ugljikohidratima i mastima. Cilj je da obezbede korisniku više kalorija. Obično sadrže ugljikohidrate i proteine u odnosu 2: 1 ili 3: 1, što znači da svaka porcija gainera ima u prosjeku 60 grama ugljikohidrata i 30 grama proteina. Najveći dio kalorija potječe od ugljikohidrata koji su obično mješavina maltoze i glukoze.

Zašto koristiti gainer 

Jednostavno, gaineri se koriste samo za jednu svrhu – dobijanje mase. Visok postotak ugljikohidrata i masti prisutnih u ovom suplementu pomažu pojedincu da postigne željeni unos kalorija. Glavna razlika između proteina i gainera je broj dobijenih kalorija iz serviranja. Tipičan whey protein obično sadrži oko 100 -150 kalorija po obroku, a jedan obrok ganiera daje često i više od 500 kalorija.

Šta izabrati: gainer ili whey protein – ključne razlike

Vraćamo se suštini ovog teksta i vjerovatno jedinom razlogu zašto ste ovdje. Razlike između proteina sirutke i gainera su velike ali se prava odluka lako donosi ako je krajnji cilj jasan.

Cilj: Bodibilding – gaineri sadrže ugljikohidrate koji će izazvati brz rast inzulina u krvi i na taj način dovesti do skladištenja neželjenih masti. Dok whey protein hrani tijelo onim što mu je najviše potrebno, a to je čist protein. Dakle, ako je vaš cilj je da se izgrade mišići i povećanje snage, preporučljivo je da odaberete sirutkine proteine umjesto gainera.

Cilj: Atletska („Lean” građa) – Ako ste u teretani sa samo jednim ciljem a to je da dobro izgledate bez odjeće, onda nikako ne treba da koristite gainer. Trebalo bi se opredjeliti za izolat proteina sirutke. Izolat je lišen ugljikohidrata i masti i pomoći će da smanjite masti i postignete željeni mišićavi stas.

Cilj: Poboljšanje sportskih preformansi – Sportisti često imaju tendenciju da budu veoma oprezni oko svoje težine, jer bi to moglo utijecati na njihov rezultat. Dakle, uzimajući gainera kao dodatka ne može biti odgovarajuća opcija. Umjesto toga, sportisti treba da uzimaju proteine sirutke – koji dokazano povećavaju izdržljivost, snagu i poboljšavaju preformanse.

Cilj: Dobijanje mase – Kao što svi znamo, povećanje težine je glavobolja za one na koje se hrana teže „ljepi“. Gaineri su od velike pomoći u takvim slučajevima. Osoba dobija na težini veoma brzo, međutim, kao i svaki drugi dodatak, gainer nije magična pilula. Predugim korištenjem gainera može se dodati i sloj neželjene masti kojeg ćemo se nakon toga malo teže riješiti.

Cilj: Dobro Zdravlje – Mnogi ljudi vjeruju da protein sirutke treba uzimati samo kada se žele izgradi veliki mišići. Ali to je potpuna laž. Sirutkini proteini nisu samo korisni za rast mišića već i mnogo drugih dobrih stvari za vaše zdravlje. Nekoliko istraživanja je pokazalo da proteini korigiraju krvni tlak, sprečavaju pojavu raka i pružaju podršku srcu.