Kako zdravo smršaviti? Blog za žene

 

Dame nam se često obraćaju za savjete o mršavljenju. Vjerujte, slušali smo sve. Svi sve znaju i svi su najpametniji. Uglavnom se oslanjaju na nove trendove prehrane, računajući da se, vjerojatno, pravi načini brzog mršavljenja, poput mode, mijenjaju svakog proljeća. 

Najbolja  prijateljica našeg menadžera  nabave smislila je sjajan plan prošle godine. Mjesec i pol je planirala za doručak i ručak jesti samo voće. Od treninga će biti dovoljno hodanje od 10 kilometara dnevno. Početak je u ponedjeljak, nakon zimskih praznika, sredinom veljače. Konačni cilj je savršeno izgrađeno tijelo do sredine travnja. Kad počnu tople večeri i zabave na otvorenom, tijelo se mora savršeno uklopiti u sve haljine i skinny traperice.

Nakon prvih nekoliko dana nije bilo rezultata, a nakon večernje šetnje glad je bila neumoljiva. Tijekom dana  ostajala je bez energije pa je ubrzo večernja šetnja postajala sve teža.  Morala je uključiti večeru, također voće, bananu i jabuku. Ništa nije išlo kako treba, a sve je zvučalo tako logično. Voće i umjerena tjelesna aktivnost, što može biti pogrešno. Odustala je od svog plana nakon 8 dana i prilično izmučenog organizma. Srećom, javila nam se na vrijeme kako bi saznala nešto više o jedinom i ispravnom načinu zdravog mršavljenja.

 Drage dame, nemojte se zanositi glupostima. Zdravo mršavljenje je zdrav život. Negdje u vama krije se pravi vojnik sa željeznom voljom. Vaše tijelo moli za disciplinu. Budite kreativni, uporni, lucidni.

 Zdravo mršavljenje nikad nije bilo rješenje za par mjeseci, to mora biti nova, prava postavka u tvojoj glavi. I da, mora biti trajno, da bude jasno, mora biti zauvijek.

 

I ovoga puta, drage dame, olakšat ćemo vam s 8 čarobnih i nenadmašnih savjeta za zdravo mršavljenje:

 1. Smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata. Povećavaju razinu šećera u krvi, brzo ogladnite i udebljate se. Umjesto bijelog kruha, tjestenine i peciva birajte proizvode od cjelovitih žitarica, kvinoju, ječam, smeđu rižu i heljdu. O da, ima ih posvuda, na tržnicama i u trgovinama zdrave hrane. Na tržnicama su se možda malo zavukli po nižim policama. 

2. Kidajte na treninzima. Pustite da znoj curi, neka vas svaki mišić zaboli dok ste bez daha. Razmazili ste se ispred televizora i kompjutera. Radite vježbe koje su iscrpljujuće i zamorne, vježbajte s vlastitom težinom ili s utezima. Usredotočite se na mobilnost i dajte svom tijelu ono što mu je potrebno.  

3. Pijte više vode i jedite više proteina jer voda potiče mršavljenje, pogotovo ako je pijete prije jela. Nema zdravog mršavljenja bez puno vode. Prehrana bogata proteinima hrani mišiće i održava sitost. Jedući više proteina, smanjujete unos kalorija. Treninzi bez proteina, to je pucanj u prazno.  

 

4. Redovito spavajte. Pogotovo za žene, dovoljno sna je iznimno važno za regeneraciju mišića i ključno za mršavljenje, ništa manje od tjelovježbe i prehrane. Koliko znate i umijete, borite se za barem 7 sati stabilnog sna.

 5.Ubrzajte svoj metabolizam kad god možete, jer to znači brže mršavljenje. Ako ubrzate metabolizam kratkim HIIT treninzima svako jutro, vaše kalorije sagorijevaju cijeli dan. Ubrzani rad srca pumpa energiju koja topi naslage, a to vam je barem lako organizirati.

Zaboravite na dizalo, koristite stepenice. Hodajte brže, trčite kad god stojite deset metara ispred sebe. Neka cijeli dan bude vrijeme za ubrzanje i prelazak u naviku. 

 6.Odaberite zdraviji doručak. To je obrok koji otvara dan. Doručak bogat proteinima će držati apetit i glad pod kontrolom dok se mišići hrane i rastu.

  

7. Postite i isprobajte autofagiju. Odlična navika za zdravo mršavljenje. Nije velika stvar, najbolja kombinacija je tamo gdje jedete 8 sati, a ne 16 sati. U tih 16 sati imate 7 sati sna. Ako ne možete izdržati, puno će vam pomoći pauza od 4 sata između obroka. U toj pauzi smije se piti samo voda, limunada, kava bez mlijeka. Ukratko, između obroka je dopušteno sve što ima nula kalorija. 

8. Kontrolirajte svoj stres jer će vas uhvatiti glad. Svjež zrak, joga, razgovor s prijateljima i glazba mogu značajno smanjiti svakodnevni stres. Ne dopustite da vam stres uništi napredak u prethodnih sedam aktivnosti i navika koje smo opisali.

 

 

Da se vratite na najvažnije, pronađite u sebi željeznu volju kojom ćete disciplinirati svoje navike.

Kad bolje razmislite koncept koji preporučujemo odnosno kombinacija navika koje smo pokrili, je zdrav život. Tako želimo da shvatite. Pozitivne promjene ovih osam navika donijet će vam osjećaj superiornosti. Od jutra do večere sve će vam biti lakše. Taj će vas osjećaj dalje voditi kroz vaš svakodnevni napredak, sve dok ne postane vaša nova dnevna postavka, vaš zdrav život. Zdravo mršavljenje se tada jednostavno uzima zdravo za gotovo.