Amino kiseline – BCAA – prednosti suplementacije

Tri esencijalne amino kiseline: leucin, izoleucin i valin se razgrađuju u mišićima gdje se koriste kao gorivo. Ovaj proces osigurava da stopa sinteze proteina u tijelu bude dovoljno visoka da umanji katabolične efekte koje ima kalorijama deficitarna ishrana. Drugim rečima smanjuje se negativni utjecaj smanjenog unosa kalorija na mičiće.

Iako ovo nije dodatak namjenjen sagorevanju masti, on ipak može pomoći da izgubite višak kilograma. Radi tako što smanjuje nivo kortizola tj. hormona stresa koji promovira skladištenje masti u organizmu. Osim toga, djeluje kao potiskivač apetita, čime se sprečava prevelika potrošnja kalorija.

BCAA poboljšava efekte treninga

Šta je potrebno da se postane definiran? Ili da se izgube masne naslage? Pa, to je sve u našim naporima koje ulažemo u momentima kada je lako odustati. Tih nekoliko sekundi više na pokretnoj traci ili recimo dodatno ponavljanje vježbe kada smo potpuno iscrpljeni je ono što najviše doprinosi pozitivnoj promjeni.

Studija Astrand laboratorije iz Švedske je potvrdila efikasnost BCAA za borbu protiv mišićnog zamora tijekom napornih vježbi. Ne samo da daju prednosti kod bodibildinga, već pomaže izdržljivost sportista kod sportova izdržljivosti. Osim povećanja učinka treninga, pokazalo se da smanjuju mišićnu bol i pomažu brži oporavak.

BCAA amino kiseline pospješuju idealni balans hormona tijekom vježbanja

BCAA promovira normalan hormonski balans tijekom intenzivnih opterećenja koji igraju značajnu ulogu u sposobnosti pojedinca da izdrži naporne treninge.

Istraživanje je analiziralo efekat BCAA pri visoko intenzivnom treningu i zaključilo se da je u poredjenju sa placebo grupom, grupa koja je koristila suplemente imala visok nivo testosterona i nizak nivo kortizola na kraju treninga. Osim toga, osobe u toj drugoj grupi odgovorili su bolje na izazove od onih u placebo grupi. One koriste hormonsku ravnotežu tijekom intenzivnih treninga i time povećava snagu i sposobnost tijela da efikasno obradi opterećenja.

BCAA su korisni za dobro zdravlje

Imajući u vidu opće zdravstveno stanje, suplementacija sa BCAA ima za korisnika benefit u smislu poboljšanja tolerancije na glukozu, metabolizma i bolju osjetljivost na inzulin. Treba da znate da je poboljšana osetljivost na inzulin u direktnoj vezi sa boljim rezultatima gubitka težine.

Štaviše, one se takođe koriste u lijekovima za smanjenje rizika mortaliteta od raka, sprečavaju gubitak mišića i liječenje bolesti jetre.

Zaključak

Kao što se može vidjeti, BCAA su važne za rast mišića i dobro zdravlje na više načina, imaju višestruku namjenu i imaju dodatnu podršku dobrom zdravlju. Što vam još treba? Sve u svemu, one su mudra investicija.